Wat is homeopathie?

Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam hersteld of verbeterd  wordt. Dit vermogen heeft iedereen van nature in zich, maar kan door omstandigheden verzwakt raken. Daardoor kunnen ziektes of klachten die ontstaan zijn, soms moeilijk vanuit jezelf weer verholpen worden. Het principe van homeopathische geneeskunde is dat iemand van deze klacht of ziekte kan worden genezen door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende klacht of ziekte. Hiermee versterkt het zelfgenezende vermogen en zorg je ervoor dat je jezelf herstelt.

Homeopathie is een holistische geneeswijze, waarbij de mens als geheel centraal staat. Niemand is alleen een lichaam, of een orgaan, maar ook een ziel. Als lichaam en ziel niet in evenwicht zijn, kan iemand  klachten krijgen of ziek worden om hier uiting aan te geven. Het belang is dan ook om niet de symptomen te onderdrukken, maar de balans tussen het lichaam en de ziel te helpen herstellen en op die manier klachten of ziekte te laten verminderen of op te lossen.

Is homeopathie veilig?

Homeopathie is een geneeswijze die op energetische basis werkt. Dat wil zeggen: er zit niets meer van de oorspronkelijke materie in het geneesmiddel, alleen de energie van dit middel is door middel van verdunnen en schudden versterkt aanwezig.

Wanneer je materie, waaronder ons lichaam, vanuit een scheikundige blik bekijkt, bestaat alles uit energie. Ieder deel bestaat uit moleculen die weer bestaat uit elektronen, neutronen en protonen met daartussen veel lege ruimte. Dit wordt door middel van energie bij elkaar gehouden en vormen samen eiwitten, cellen, etc.

Waar reguliere medicatie alleen op het chemische niveau werkt, dus ook in de vorm van moleculen, werken homeopathische medicijnen op de energie die alles bij elkaar houdt. Hierdoor kan homeopathische medicatie geen schade doen aan de gebruiker, of dit nu een ongeboren kindje is of iemand die al een lang leven achter de rug heeft.

Ook kan homeopathische medicatie heel goed en veilig gebruikt worden naast reguliere medicatie, doordat ze op een ander niveau werken: chemische en energetisch.

Past homeopathie bij mij, of werkt het wel bij mij?

In principe past homeopathie bij iedereen, omdat iedereen beschikt over het zelfgenezende vermogen. Of je hiervoor open staat, is helemaal aan jou.

Daarnaast is het van groot belang dat jij je goed voelt bij je behandelende homeopaat. De vertrouwensband is belangrijk, om je klachten en je leven zo volledig mogelijk te kunnen bespreken. Juist deze persoonlijke details zijn van groot belang voor het kiezen van een individueel homeopathisch medicijn. Wil je hier niet over praten, dan is homeopathische begeleiding vanuit Praktijk Hornung niet passend voor jou.

Wanneer kun je homeopathie inzetten?

Omdat homeopathie het zelfgenezend vermogen activeert en versterkt, maakt het in principe niet uit met welke klachten je komt. Je herstelt in feite jezelf, met een beetje hulp door het passende homeopathische medicijn. Homeopathie Praktijk Hornung richt zich voornamelijk op vrouwen en kinderen, met de daarbij behorende klachten. Dat kan hormonaal zijn, maar ook veel algemener waarbij je je niet lekker in je vel voelt, energie tekort komt, etc. Maar ook wanneer jij of je kindje vaak ziek is, slecht slaapt, er iets gebeurd is waarna jij (of je kind) je niet meer jezelf voelt zijn vaak gehoorde klachten waar ik vaak van hoor dat dit verbetert.

Wel zijn er natuurlijk kanttekeningen:

 • wanneer je klacht of ziekte al langer bestaat, zal het ook langer duren om te herstellen. Zeker wanneer je algehele gezondheid zwak is.
 • Ook is het van groot belang om klachten die je niet vertrouwd, of die ik niet vertrouw, eerst door de huisarts of een specialist in het ziekenhuis te laten controleren. Is acute behandeling nodig, is dat echt eerst noodzakelijk.

Kan homeopathie helpen bij ontgiften of ontstoren van reguliere medicatie?

Ja, dat kan zeker en daarvoor ben je ook van harte welkom.

Soms merk je bij jezelf, of bij je gezin, dat na het gebruik van reguliere medicatie er iets veranderd is bij de gebruiker.

Bijvoorbeeld:

 • diarree die blijft na het gebruik van antibiotica
 • stemmingswisselingen ondanks dat je gestopt bent met de pil of antidepressiva
 • moeite met hechten na een (ingeleide) bevalling waar je een infuus of injectie hebt gehad met oxytocine (vraag na bij je verloskundige)
 • je kindje is na de bevalling erg alert of heeft slaapproblemen
 • je kindje lijkt anders na een (kinder)vaccinatie
 •  

Na een consult bespreken we altijd samen wat een goede stap is om mee te beginnen. Dit gaat altijd in overleg waar jij je prettig bij voelt. Maak dit ook zeker bespreekbaar: niets is raar.

Van welke medicatie je last hebt, is niet altijd gelijk duidelijk. Dat bespreken we tijdens het consult.

Er kunnen ook meerdere reguliere medicijnen verstoringen geven waardoor het onduidelijk kan zijn wat nu precies ontgift of ontstoort moet worden. En gelukkig geven gebruikte medicijnen kunnen ook vaak helemaal geen klachten. Daarin is iedereen uniek en is het van belang om bestaande klachten uitgebreid te bespreken.

Hoe gaat een consult?

Een homeopathisch consult gaat heel anders dan bij een huisarts of specialist. Om te beginnen is een eerste consult al veel langer, voor volwassenen is 1 tot 1,5 uur heel normaal om alles wat van belang is door te spreken. Voor kinderen is vaak 1 uur echt genoeg om belangrijke zaken te bespreken. Een eerste consult deel ik ook in twee├źn: 1 uur is voor veel kinderen echt te lang om zich bezig te houden.

Tijdens dit eerste consult bespreken we natuurlijk de klachten uitgebreid en ook andere of eerdere klachten komen aan bod: hoe voelt het, wanneer heb je wel of juist niet last, wanneer is het begonnen en is er in de periode ervoor nog iets gebeurd
Daarnaast bespreken we ook

 • wie je bent,
 • waar je blij van wordt,
 • wat je in je leven hebt meegemaakt
 • hoe je jeugd was

Wanneer het consult klaar is, werk ik het verder uit. Zijn de klachten hee acuut, geef ik de passende homeopathische medicatie direct mee. Anders komt het via de post naar je toe. Verdere uitleg, de gebruiksaanwijzingen en de nota stuur ik na afloop via je mailadres naar je toe.

Vervolg consulten zijn veel korter, daarin bespreken we hoe de afgelopen periode gegaan zijn met je homeopathische medicatie. Wat zijn veranderingen die je gemerkt hebt en wat zijn verdere stappen die gezet kunnen worden. Meestal volgt een vervolg consult 4-6 weken na het eerste consult, maar dat ligt zeker ook aan de klacht. Bij acute klachten wil ik graag al binnen ene paar dagen resultaat zien en dit ook van je horen.

Tussen de consulten ben je ook altijd welkom om contact op te nemen met je vragen, liever een keer te vaak dan te weinig en je met onduidelijkheden blijft zitten.

Is homeopathie voldoende om van mijn klachten af te komen?

Het zelfgenezend vermogen wil niets liever dan dat je lichaam gezond is en goed functioneert. Maar daarvoor heeft het wel een goede basis nodig en voldoende bouwstoffen. En deze bouwstoffen komen uit verse producten zoals groente en fruit. Wanneer je lange tijd hier niet of veel te weinig van binnen krijgt, kan dit zelfgenezend vermogen niets doen. Tijdens het eerste consult spreken we dan ook altijd door wat je zoal eet en drinkt en hoe je aan je ontspanning komt. Het kan dus ook heel goed zijn dat je naast homeopathie ook leefstijl adviezen mee krijgt, of dat ik je supplementen voor schrijf, zodat je zelfgenezend vermogen ook echt de kans krijgt om je weer verder te helpen. Zonder deze stappen is het anders alsof je je auto wilt laten rijden zonder brandstof: dat gaat niet. Je lijf kan ook niet zonder de juiste brandstof.

Ik vraag dan dus ook van jou om te gaan investeren in je lichaam. Wanneer je hier niet in mee wilt gaan, is Homeopathie Praktijk Hornung niet de juiste plek voor je

Heeft het veranderen van mijn voeding en leefstijl effect op mijn gezondheid?

Voeding begint weer steeds meer op waarde geschat te worden. Ook steeds meer artsen gaan inzien dat voeding ziektes kan voorkomen, maar ook zelfs kan genezen. Daarvoor is voedingsgeneeskunde.nl opgericht en kun je ontzettend veel informatie lezen over aandoeningen en het belang van goede voeding. Dit is dan ook een heel goed begin en mogelijk is het aanpassen van je voeding en leefstijl al genoeg voor je.